Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Besluitenlijst 7 januari 2025

Voorzitter: M.L.J Out
Aanwezigen: J. Broekema, T. Dijkstra, B.J. ten Oever, M.L.J. Out, M.F. Rasker, A. Smit en C. Staal

1 Vaststellen van de openbare besluitenlijst van de vergadering d.d. 17 december 2024
Besluit: Vastgesteld.

2 Beantwoording schriftelijke vragen van de fractie Assen Centraal over het proces rondom Kindcentrum Theo Thijssen (721-2025)
De fractie van Assen Centraal heeft schriftelijke vragen gesteld over het proces rondom de toekomstige huisvesting van Kindcentrum Theo Thijssen.
Besluit:
1.1 De schriftelijke vragen van de fractie van Assen Centraal, gesteld op 2 december 2024, te beantwoorden met bijgevoegde (concept) beantwoording.
1.2 Geheimhouding op te leggen op de financiële bijlage betreffende de beantwoording van de vragen van de fractie van Assen Centraal, gesteld op 2 december 2024, op grond van artikel 87 van de Gemeentewet juncto artikel 5.1 2e lid onder b van de Wet Open Overheid.

3 Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) (462-2025)
De vraag naar alternatieve woonvormen groeit. Dit komt doordat een gestandaardiseerde woning niet aansluit bij de uiteenlopende behoeften van diverse doelgroepen. Een van deze alternatieve woonvormen is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO).
Bij CPO werken (toekomstig) bewoners samen als projectontwikkelaar om hun eigen woningen te realiseren. Deze aanpak maakt het mogelijk om woningen te bouwen die beter aansluiten bij de wensen van (toekomstig) bewoners.
Besluit:
1.1 De ‘Beleidsregels Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) gemeente Assen’ vast te stellen.

4 Ontwikkelingen Jeugdbescherming en Jeugdreclassering (91406-2024) *Vastgesteld in schriftelijke ronde 20 december 2024
Jeugdbescherming Noord is in Drenthe en Groningen de gecertificeerde instelling voor jeugdhulp, voor jongeren die zorg krijgen na een besluit van de rechter. Jeugdbescherming Noord heeft alle gemeenten in Drenthe in Groningen op 19 december 2024 geïnformeerd dat zij al langere tijd niet meer kunnen voldoen aan wettelijk gestelde eisen voor het niveau van zorg en de tijdigheid van zorg. Jongeren ontvangen niet op tijd de goede zorg. De instelling die de kwaliteit toetst en het certificaat verstrekt, het Keurmerkinstituut, heeft hierop ingegrepen. Gezien de ernst van dit nieuws adviseren we de gemeenteraad zo snel mogelijk, via een raadsbrief.
Besluit:
1.1 Kennis te nemen van de brief van Jeugdbescherming Noord d.d. 19 december.
1.2 De gemeenteraad te informeren over de ontwikkelingen met bijgaande raadsbrief.

5 Verdeelbesluit in het kader van de Spreidingswet (91524-2024) *Vastgesteld in schriftelijke ronde 20 december 2024
Op 1 februari 2024 is de Wet gemeentelijke taak mogelijk maken asielopvangvoorzieningen (Spreidingswet) in werking getreden. Deze wet moet voorzien in voldoende opvangplekken voor asielzoekers, die evenwichtig zijn verdeeld over ons land. De afgelopen periode waren de gemeenten aan zet om, aan de Provinciale Regietafels (PRT), te komen tot een passende invulling van de provinciale opgave. Eind oktober 2024 heeft de Commissaris van de Koning verslag uitgebracht aan de minister van Asiel en Migratie over de bijdrage van Drenthe aan de Spreidingswet. De minister van Asiel en Migratie informeert provincies en gemeenten nu over het verdeelbesluit.
Besluit:
1.1 De gemeenteraad te informeren over het verdeelbesluit dat de minister van Asiel en Migratie heeft genomen in het kader van de Spreidingswet, door bijgevoegde stukken te versturen.

Vastgesteld in de vergadering van 14 januari 2025.

, burgemeester
, secretaris