Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

De alternatieven

Het aardgasvrij maken van woningen kan op verschillende manieren. In de Transitievisie Warmte worden drie alternatieven benoemd die op dit moment beschikbaar zijn. Wilt u meer informatie over de verschillende mogelijkheden om verwarming van woningen te verduurzamen, kijk dan op de website van het Drents Energieloketexterne-link-icoon.

Elektrisch verwarmen   

Goed geïsoleerde of goed te isoleren woningen kunnen over op een all-electric oplossing. Dat betekent dat voor het verwarmen van de woning gebruik gemaakt wordt van elektriciteit. Bijvoorbeeld door middel van een warmtepomp. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht of bodem. Door te kiezen voor een warmtepomp blijven de beperkt beschikbare hoge temperatuurbronnen (zoals een warmtenet) over voor de oudere, lastiger te isoleren, woningen.

Een warmtenet

Een warmtenet is een netwerk van leidingen onder de grond, waar warm water doorheen stroomt. Het warme water gaat via buizen naar de huizen. Daar wordt de warmte gebruikt voor verwarming en warm water. Een warmtenet kan gebruikt worden om hele straten, buurten of wijken aardgasvrij te maken. Woningen moeten een basisisolatie hebben, maar hoeven niet heel goed geïsoleerd te zijn. Het is een goede manier om oudere, moeilijker te isoleren woningen van warmte te voorzien zonder al te grootschalige ingrepen aan de woning.

Een hybride (tussen)oplossing

Een hybride warmtepomp is een tussenoplossing naar aardgasvrij wonen. Deze warmtepomp wordt gekoppeld aan de cv-ketel en werkt op elektriciteit. De warmtepomp zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. De cv-ketel springt bij als het buiten koud is en zorgt voor het warme water in de badkamer en keuken. In dat geval wordt er dus nog wel gas gebruikt. Uiteindelijk kan de cv-ketel in de toekomst overgaan op duurzaam gas. Voor de wijken waar deze opties nu niet realistisch zijn, willen we de toekomstige ontwikkeling van technieken afwachten. Daarom staan deze wijken later op de planning en is hier nog geen concreet alternatief aangegeven, maar een mogelijke mix. Voor de komende jaren zetten we hier in op een hybride tussenoplossing. Dit is een combinatie van elektrische verwarming en een cv-ketel op gas voor tapwater en bijverwarming in de koudere periodes. Met deze tussenoplossing wordt al fors minder aardgas verbruikt.

Waterstof of groen gas

In heel Nederland wordt er onderzoek gedaan naar andere manieren om huizen te verwarmen, zonder aardgas. Daarbij komen ook andere alternatieven naar voren, zoals waterstof en groen gas (uit reststoffen zoals mest of rioolslib). Op korte termijn zijn deze oplossingen nog niet beschikbaar.