Eerste bewoners van Kloosterakker
Op woensdag 10 mei 2023 heeft wethouder Albert Smit de eerste bewoners van de nieuwe wijk Kloosterakker verwelkomd en een appelboompje aan hen uitgereikt. Sinds Koningsdag hebben Engbert en zijn vrouw in de nieuwe woning geslapen. Wij hebben contact met hen opgenomen en gevraagd hoe deze eerste nachten zijn bevallen.
Engbert: “Sinds 2015 wonen wij in Assen. Eerst aan de Aquarius in de wijk Kloosterveen en nu in Kloosterakker. Ik ben geboren in Groningen en vanaf mijn zesde woonde ik in Haren. Mijn vrouw komt uit Scheveningen. In 2010 hebben wij elkaar leren kennen en een jaar later is ze naar het Noorden gekomen vanwege de rust, ruimte en vriendelijkheid.
Vrijstaande woning
Eigenlijk waren wij niet op zoek naar een nieuwe woning. We woonden goed aan de Aquarius. Toen wij Kloosterakker voorbij zagen komen en je daarvoor kon inschrijven, leek het mij wel leuk om eens in een vrijstaande woning te wonen. We woonden toen in een 2-onder-1-kapwoning. Het zelf bouwen trok mij ook aan. Voor mijn vrouw hoefde dit niet zo nodig, maar uiteindelijk hebben we ons toch ingeschreven. Bij de loting werden we als eerste uit de pot getrokken.
Groene wijk
We verwachten dat dit een mooie, ruime, groene wijk gaat worden. Er komt een groenstrook en een voetpad in de straat. Dat hadden we niet aan de Aquarius. Alles is ook ruimer opgezet. Voor nu is het rommelig en zijn er veel bouwactiviteiten. Maar het is ook allemaal nog in aanbouw. We merken dit bijvoorbeeld aan de afvoer van hemelwater. Dit mag niet rechtstreeks naar de sloot afgevoerd worden. Daardoor is het nog erg nat in de wijk. Vanuit de gemeente is kenbaar gemaakt dat als het erg nat blijft, er nog een drainage komt. Maar onze indruk is dat dit een wijk wordt die veel woonplezier oplevert.
Hoekkavel
Om heel eerlijk te zijn; wij waren tot de loting niet op de hoogte van het hele plan van Kloosterakker. We hebben ons ingeschreven zonder dat we naar de informatieavonden zijn gegaan of brochures hebben bekeken. Na de loting hebben wij een keuze gemaakt voor deze kavel. We vonden dit een mooie hoekkavel. Het ligt aan het water en de tuin richt zich op het zuiden. Verder hebben wij nog vrij uitzicht over de Norgervaart.
Bouwproces
Het bouwproces verliep uitstekend. We hadden korte lijnen met de aannemer. Hij heeft alles goed begeleid en had een strakke planning. We zijn ook twee keer bij hem langs geweest en konden makkelijk dingen doornemen. Hierdoor ging het allemaal erg voorspoedig. Maar omdat wij ons niet hadden verdiept in het project voordat we ons inschreven, wisten wij niet dat er voor ons al veel bedacht was vanuit de gemeente. Zo kwamen wij erachter dat we een lessenaarsdak moesten bouwen. Dit was niet onze smaak. We hebben hier een paar nachtjes over geslapen en met twee architecten gepraat. Zij gaven ons enkele voorbeelden en daaruit hebben we gekozen wat we wel mooi vinden.
Duurzaam wonen
Kloosterakker wordt een energieneutrale wijk. Daar hebben wij geen ervaring mee. We hebben nooit een duurzame woning gehad. Maar met de huidige wet- en regelgeving heb je ook niet veel keus. Je moet aan veel voorwaarden voldoen qua isolatie, zonnepanelen, verwarming, gasloos en luchtdicht bouwen. Dit is niet alleen in Kloosterakker zo. Dit zijn de regels voor alle nieuwbouw projecten. Maar met de huidige energiemarkt is energieneutraal zijn wel een heel fijn gevoel. Ook al is het alleen maar voor je portemonnee. We hebben in totaal 40 zonnepanelen gelegd en een warmtepomp. Verder zijn onze muren 40 centimeter dik met voldoende isolatie. Op deze manier hopen wij weinig energie nodig te hebben om toch aangenaam te kunnen wonen. Wij vinden nul-op-de-meter wel waardevol.”