Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in Assen
Wat is Collectief Particulier Opdrachtgeverschap?
Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO) is een vorm van bouwen waarbij een groep particulieren samen een woonproject ontwikkelt. De toekomstige bewoners bepalen gezamenlijk hoe de woningen eruitzien, hoe de woonomgeving wordt ingericht en welke voorzieningen belangrijk zijn. Met CPO heeft u invloed op uw toekomstige woning en woonomgeving. Het is dé kans om uw woondroom te realiseren samen met gelijkgestemden.
Waarom kiezen voor Collectief Particulier Opdrachtgeverschap?
PO biedt tal van voordelen:
- Meer invloed: u heeft medezeggenschap over het ontwerp van uw woning en de woonomgeving.
- Duurzaamheid: veel CPO-bouwprojecten kiezen bewust voor energiezuinige en milieuvriendelijke bouwmethoden.
- Samen bouwen: u vormt een hechte gemeenschap met de toekomstige bewoners van uw buurt.
- Gemeenschappelijke voorzieningen: denk aan gezamenlijke tuinen, speelplekken, een buurthuis of andere faciliteiten die u samen kunt ontwerpen en realiseren.
Hoe werkt Collectief Particulier Opdrachtgeverschap in de gemeente Assen?
Wij ondersteunen inwoners die een CPO-bouwproject willen starten. We stellen bouwkavels beschikbaar. We bieden advies en begeleiding tijdens het proces. We organiseren een selectieprocedure voor geïnteresseerde CPO-bouwgroepen.
Hoe begint u?
Vul het registratieformulier in om mee te kunnen doen aan de selectieprocedures. Bekijk hieronder het stappenplan voor aanvullende informatie over het registratieformulier.
Stappenplan registratie CPO-bouwgroep
Stap 1: Samenstellen CPO-bouwgroep
Stel een CPO-bouwgroep samen die uit minstens vijf bouwgroepleden (vijf huishoudens) bestaat. Zorg dat u van elkaar weet wat de wensen, verwachtingen, ambities en financieringsmogelijkheden zijn. Bekijk de algemene regels om goed voorbereid aan de slag te gaan.
Stap 2: Registratie
U moet zich eerst bij ons registreren via de knop op deze pagina. Dan kunt u als CPO-bouwgroep mee doen aan de selectieprocedure voor CPO-bouwkavels. U vindt de algemene regels welke van toepassing zijn op de registratie onder het uitklapscherm "Algemene regels registratie CPO-bouwgroep".
Stap 3: Kennismakingsgesprek CPO-bouwgroep
Na het invullen van het registratieformulier controleren we de aangeleverde gegevens. Als deze gegevens akkoord zijn, nodigen we de CPO-bouwgroep uit voor een kennismakingsgesprek. Het kennismakingsgesprek wordt gevoerd op basis van het registratieformulier en de overige aangeleverde gegevens. Na het kennismakingsgesprek voegen we de CPO-bouwgroep toe aan het registratiesysteem.
Stap 4: Inschrijven op een CPO-bouwkavel
Als er een CPO-bouwkavel op de markt komt, worden alle geregistreerde bouwgroepen per mail op de hoogte gebracht. Voor elke CPO-kavel die op de markt komt geldt een inschrijvingstermijn.
Elke gereciteerde CPO-bouwgroep kan zich inschrijven voor de selectieprocedure voor de kavel. De CPO-bouwgroep moet zich dan wel voor de startdatum van de selectie hebben geregistreerd via de website.
Algemene regels registratie CPO-bouwgroep
- Een CPO-lid staat gelijk aan één huishouden. Huishoudens kunnen niet lid zijn van meerdere geregistreerde CPO-bouwgroepen.
- Elk CPO-lid is op het moment van registratie achttien jaar of ouder.
- Een CPO-bouwgroep bestaat op het moment van registratie uit minimaal vijf huishoudens.
- Een CPO-bouwgroep bestaat uit natuurlijke leden die lid zijn van de verenging. Rechtspersonen kunnen geen lid zijn van de CPO-bouwgroep/verenging.
- Een lidmaatschap van de CPO-bouwgroep is een vereiste om te kunnen verwerven en bewonen. Dit moet blijken uit de statuten van de CPO-bouwgroep.
- Een CPO-bouwgroep staat ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel. De gemeente ontvangt een uittreksel van het register van de Kamer van Koophandel.
- Een CPO-bouwgroep is als rechtspersoon opgericht (verenging) en de statuten zijn notarieel vastgelegd. De gemeente ontvangt een uittreksel van de statuten.
- Een CPO-bouwgroep wijst één van haar leden aan als vast aanspreekpunt.
- Het doel van de CPO-bouwgroep staat beschreven in de statuten.
- Uit de statuten blijkt dat de te realiseren woningen enkel voor zelfbewoning ingezet kunnen worden. Dit geldt ook voor de toekomstige eigenaren.
- De leden van de CPO-bouwgroep zijn in gezamenlijkheid volledig rechtsbevoegd. Dit blijkt uit de statuten en/of het uittreksel van de Kamer van Koophandel.
Aanvullende algemene regels na registratie CPO-bouwgroep
- Een CPO-bouwgroep maakt gebruik van professionele begeleiding. Deze begeleider is geen lid van de CPO-bouwgroep. Er is een subsidiemogelijkheid vanuit de provincie Drenthe ‘Ondersteuning voor collectieve wooninitiatieven’ lopend tot en met 2027.
- De CPO-bouwgroep is verantwoordelijk voor het doorgeven van mutaties. Denk hierbij aan het wijzigen van namen of het aantal leden. Deze wijzigen worden doorgegeven door een e-mail te sturen naar CPO-bouwkavels@assen.nl. Het niet doorgeven van mutaties kan van invloed zijn bij de selectieprocedures voor CPO-bouwkavels.
- Voor elke CPO-bouwkavel wordt een verkoopdocument met een kavelpaspoort gemaakt. Deze wordt door de gemeente gepubliceerd. De verkoop wordt kenbaar gemaakt op onze website en onder de aandacht gebracht in de rubriek Berichten van de Brink. Ook ontvangen de CPO-bouwgroepen in het registratiesysteem een e-mail (mailadres welke vermeld staat op het aanmeldformulier)
- Bij meer dan één belangstellende CPO-bouwgroep volgt een loting door de notaris. De uitslag wordt kenbaar gemaakt aal de deelnemende CPO-bouwgroepen.
- Met de winnende CPO-bouwgroep wordt een reserveringsovereenkomst onder de geldende reserverings- en optievoorwaarden van de gemeente Assen gesloten.
Beschikbare bouwlocaties
In het eerste kwartaal van 2025 publiceren we twee vooraankondigingen voor CPO-bouwlocaties. Houd onze website en communicatiekanalen in de gaten voor meer informatie.
Meer weten of meedoen?
Heeft u interesse in Collectief Particulier Opdrachtgeverschap of wilt u aansluiten bij een CPO-bouwgroep? Neem contact op met info@assen.nl. Samen bouwen aan uw woondroom begint hier!