Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

De Dropping van Franse Parachutisten in Drenthe

01 april 2025
Voorpagina
"

Dit jaar vieren we dat we in Nederland tachtig jaar in vrede leven. 5 mei 1945 is het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een belangrijke datum voor Assen is 13 april 1945 omdat onze stad toen bevrijd is door Canadese troepen. In de Berichten van de Brink laten we in maart en april zes personen aan het woord over zes verschillende plekken in onze stad, die belangrijk zijn geweest voor de bevrijding van Assen en Drenthe. Vandaag Harold de Jong over de dropping van Franse parachutisten in Drenthe.

Net buiten Kloosterveen, aan de Koelenweg 10, staat een schuur met een donkere geschiedenis. Dit is één van de plekken waar een groep parachutisten werd gedropt tijdens operatie Amherst. Deze operatie was een van de grootste luchtoperaties van de Tweede Wereldoorlog in Nederland en een belangrijke stap in de bevrijding van Noord-Nederland. 

De operatie startte in de nacht van 7 op 8 april 1945. Tijdens deze nacht werden 702 parachutisten van het Franse leger verdeeld in 47 sticks (groepen van vijftien parachutisten) en over heel Drenthe afgeworpen. “Ze werden gedropt om bruggen over te nemen in het gebied, maar ook om onrust te veroorzaken. Daarom werden er ook zo’n 150 dummy’s afgeworpen met explosieven op hun rug. Zo werd er gedacht dat er al gevechten bezig waren en moesten de Duitsers onnodig uitrukken”, Vertelt Harold. “Een stick parachutisten met daarin de Syriër Ibrahim Asem, werd boven Assen afgeworpen en strandden bij de schuur van boer Mulder aan de Koelenweg.” 

Ibrahim Asem 

“Ibrahim was een jongeman, geboren op 7 januari 1924 in Damascus, Syrië. Tijdens deze jaren waren de Fransen hier de baas”, vervolgt de schrijver. “Ibrahims ouders hoopten waarschijnlijk dat hun zoon in vrede zou opgroeien, zoals iedere ouder voor zijn kind wenst. Maar het Franse leger kon hem een betere toekomst bieden, met een opleiding, een baan en een goed inkomen. Ibrahim was achttien jaar oud toen hij zich aanmeldde bij het Franse leger. Hij kreeg een opleiding tot parachutist en werd naar Europa gestuurd. Tijdens de oorlog werd hij ingezet bij operatie Amherst om de Canadezen en Polen te helpen bij de bevrijding van Nederland. Een land waar Ibrahim tot voor kort nog nooit van had gehoord.’’ 

De dropping 

“De nacht van 7 april was erg mistig, maar uitstel was geen optie. Het plan was dat de parachutisten terecht zouden komen in de buurt van bruggen die ze konden veroveren. Maar door het slechte weer moesten de parachutisten veel hoger springen, waardoor ze langer in de lucht hingen en verder verspreid werden. Sommige groepen landden zelfs in gebieden die al bevrijd waren”, vertelt Harold. “Het groepje van Ibrahim belandde ook op de verkeerde plek, bijna tien kilometer te ver naar het zuiden, tegenover een Duitse kazerne. Eén van hen brak zijn enkel toen hij op een dak landde. Maar ondanks de verwondingen moesten ze verder, op dezelfde locatie blijven was te gevaarlijk. De hele nacht trokken ze door het natte landschap. Ze moesten zelfs de jongen met zijn gebroken enkel achterlaten, omdat hij zorgde voor te veel vertraging. Tijdens de rest van de tocht raken ze nog meer mensen kwijt door de dikke mist. Uiteindelijk, aan het begin van de ochtend, kwamen ze met zeven jongens aan bij de schuur van de boer Mulder.” 

Het verraad 

“Ze besloten uit te rusten bij de schuur. De familie Buist, die naast de schuur woonde, bracht hen wat te eten. De volgende dag kwamen er twee landwachters met een paard en wagen langs, de familie Buist waarschuwde hen dat ze zich moesten verstoppen. ‘’Het zijn landverraders.’’ Zeiden ze. De familie Buist adviseerden de parachutisten om de landwachters te vermoorden, maar dit weigerden ze. “We vermoorden niet zomaar mensen”, zeiden de parachutisten. Dit bleek echter een fatale fout, want de landwachters lichtten de Duitsers in”, Vertelt Harold. 

“In de ochtend van 10 april trok een groep Duitse soldaten, gewapend, uit het bos. Er brak een gevecht los tussen de parachutisten en de Duitsers. Een uur lang werd er over en weer geschoten, totdat de Duitsers besloten hun strategie te veranderen. Ze staken de schuur in brand. Ibrahim en drie anderen konden ontsnappen aan de vlammen en renden het grasveld in. Vanuit daar hoorden ze de schreeuwen van de andere drie jongens die nog in de schuur zaten. De deuren van de schuur waren inmiddels gebarricadeerd, zodat ontsnappen onmogelijk was. Uiteindelijk is er maar één van de jongens die het verhaal kan navertellen, en dat is niet Ibrahim”, vertelt Harold. 

Zes van de zeven jongens van Ibrahims groep kwamen om het leven op 10 april 1945. Operatie Amherst eiste uiteindelijk de levens van 33 soldaten. Zij hebben stuk voor stuk bijgedragen aan de wereld zoals wij die nu kennen. Door hun offer begrijpen we dat jonge jongens, soms van ver weg, ons hebben geholpen om te worden bevrijd. En dat wij soms ook moeten bijdragen aan de vrijheid van anderen, waar ook ter wereld. 

Herdenking 

Op 10 april wordt er bij het monument aan de Koelenweg 10 een herdenking gehouden voor de parachutisten. Er wordt stilgestaan bij het leven en het offer van deze parachutisten, evenals bij hun bijdrage aan onze vrijheid.

"

Meer informatie

Meer informatie In en om Assen wordt komende tijd veel georganiseerd om tachtig jaar vrijheid te vieren. Alle activiteiten vindt u op ditisassen.nlexterne-link-icoon. Bent u benieuwd naar alle activiteiten die in de provincie Drenthe georganiseerd worden? Neem dan een kijkje op drenthe.nl/vrijheidexterne-link-icoon. Bent u benieuwd naar meer historische verhalen uit Assen? U vindt alle interviews terug op deze pagina.

"