Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Flexwonen

In Assen is een groot tekort aan (huur)woningen. Daarom zijn we samen met woningcorporatie Actium op zoek gegaan naar locaties voor tijdelijke woningbouw. Op dit moment zijn we bezig om zogenoemde flexwoningen te bouwen op de Groene Dijk.

Locatie Groene Dijk

Het bedrijventerrein Groene Dijk is de eerste locatie waar we tijdelijke flexwoningen willen bouwen. Op de kavels zijn de aansluitingen voor elektriciteit, water en riolering al grotendeels aanwezig. Hierdoor is het mogelijk om op korte termijn tijdelijke woningen te bouwen. Daarnaast zijn belangrijke voorzieningen zoals winkels, scholen, openbaar vervoer en zorg op redelijk korte afstand bereikbaar.

Het plan is om op een deel van het bedrijventerrein ongeveer 150 flexwoningen te bouwen, voor in ieder geval 15 en maximaal 20 jaar. Daarna kunnen ze eventueel op een andere locatie geplaatst worden. We ontwerpen een tijdelijke woonbuurt die passend is in de huidige omgeving. Daarvoor is een mix van verschillende woningtypen belangrijk. Bijvoorbeeld appartementen en woningen van één tot maximaal drie woonlagen. Daarbij richten we de woonbuurt zo groen mogelijk in.

Op de stedenbouwkundige tekening aan de rechterkant van deze pagina ziet u het huidige plan. Het plan is nog niet vastgesteld. Het geeft een indruk van de groene buurt die we willen creëren. De plannen werken we nog verder uit. Daarbij zijn we ook in gesprek met omwonenden over de inrichting en leefbaarheid van het gebied. Het hele stedenbouwkundige plan kunt u vinden op de website van de gemeenteraadexterne-link-icoon.

Op de afbeelding staat de kaart van de locatie Groene Dijk met daarop de toekomstige situatie van het flexwonen plan. In het plan worden tegenover de brandweer, langs de Mien Ruysweg, nieuwe woningen gepland. In totaal 146 tot 150 woningen en een buurtwoonkamer, die bij de entree van het gebied komt. De woningen staan in een soort kleinere hofjes: Drie van de hofjes zijn met grondgebonden woningen en in het midden zijn twee woonblokken met dubbele galerijflats, die tegenover elkaar staan. Langs en tussen de hofjes maken we slingerende fiets- en wandelroutes met een groene inrichting. Het woongebied is autovrij, waardoor we veel groene ruimte kunnen maken. Aan de overzijde van de Mien Ruysweg, langs de hockeyvelden, is er ruimte om te parkeren op twee grote nieuwe parkeerplaatsen.

Planning

De gemeenteraad heeft op donderdag 18 april ingestemd met de bouw van 150 flexwoningen aan de Groene Dijk in Assen. Wij bouwen 96 flexwoningen. Verdeeld over 4 wooncomplexen van 3 bouwlagen van het Rijksvastgoedbedrijf. De 54 overige woningen worden gebouwd in opdracht van Actium. De verhuur van de 150 flexwoningen gaat via Actium. Tegelijk met de goedkeuring van het plan voor de realisatie van flexwonen op de Groene Dijk, heeft de gemeenteraad ook ingestemd met een zogeheten bindend advies. Om hiervoor een omgevingsvergunning te verlenen. Op vrijdag 31 mei is deze omgevingsvergunning verleend. 

De globale planning van de werkzaamheden is als volgt:

  • Week 23: Leggen funderingen en verdere grondwerkzaamheden
  • Week 28: Heien
  • Week 29: Randbalken plaatsen
  • Week 33 – 36: Voorbereidende werkzaamheden plaatsing units
  • Week 38 -  40: Plaatsen units week
  • Week 39 – 43: Afwerken buitenzijde gevels
  • Week 40 – 43: Plaatsen galerijen
  • Week 41 – 50: Afbouw in de woningen

Na het plaatsen van de woningen zal er nog enige tijd nodig zijn voor afwerking en stoffering van de woningen. Naar verwachting zullen de eerste bewoners in het eerste kwartaal van 2025 hun intrek nemen in de appartementen die wij realiseren. Volgend voorjaar zal de bouw van de woningen van Actium beginnen.

Vragen en contact

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via info@assen.nl of via ons algemene telefoonnummer: 14 0592. 

Nieuwsbrief

Veelgestelde vragen flexwonen

Waarom willen we flexwoningen bouwen in Assen?

Er is een groot tekort aan (huur)woningen in Assen. Met name voor jongeren en starters is het lastig om een woning te vinden in Assen. Daarnaast is er vaak geen woning beschikbaar voor mensen die met spoed hun woning uit moeten. Ook kunnen mensen met een verblijfstatus niet snel genoeg terecht in een huurwoning. Om deze mensen op korte termijn een woning aan te kunnen bieden, willen wij en Actium op een aantal plekken in Assen tijdelijke woningen bouwen. 

Waarom zet gemeente Assen niet in op permanente woningbouw?

In Assen zetten we ook in op permanente woningbouw. We willen de bouw van woningen versnellen. Dit doen we door woningbouwplannen in bijvoorbeeld Kloosterakker, de binnenstad en het Havenkwartier. Voor het ontwikkeling van deze nieuwbouwlocaties is veel tijd nodig. Daarom zetten we tegelijkertijd in op een aantal locaties voor flexwonen. In verband met de tijdelijkheid kan hiervoor een kortere vergunningprocedure doorlopen worden. Bovendien worden flexwoningen in de fabriek al gebouwd, waardoor ze op locatie snel afgebouwd kunnen worden. 

Waarom hebben gemeente Assen en Actium deze plek op het oog?

Op het bedrijventerrein Groene Dijk is het mogelijk om op korte termijn flexwoningen te plaatsen. Dit komt doordat de grond van ons is en er al infrastructuur, zoals wegen en riolering, aanwezig is. Daarnaast kunnen we hier een goede kwaliteit van wonen maken. Onder andere omdat het vlak naast voorzieningen ligt en goed bereikbaar is. 

Wie gaat de flexwoningen verhuren?

Actium

Veelgestelde vragen locatie Groene Dijk

Om hoeveel woningen gaat het?

In het huidig plan gaan we uit van ongeveer 150 woningen.

Wie komt er in de woningen te wonen?

De woningen zijn bedoeld voor iedereen die met spoed een woning nodig heeft. We vinden het belangrijk dat er een goede mix van bewoners komt. Een groot deel van de woningen wordt gebouwd voor jongeren en starters op de huizenmarkt. Ook mensen die in een noodsituatie zitten en snel hun woning uit moeten en mensen met een verblijfstatus kunnen een woning toegewezen krijgen.

Hoe borgen we dat de verdeling van doelgroepen in stand blijft?

Samen met Actium maken we afspraken over de toewijzing van woningen. Voor het huisvesten van statushouders is het van belang dat ze in een ‘gemengde woonwijk’ komen te wonen. Daarom zullen er nooit alleen maar statushouders gehuisvest gaan worden.

Welk type woningen komt er?

Er komen verschillende type woningen, zodat er een mooie mix ontstaat. Er komen woningen voor 1 persoon tot woningen voor gezinnen. Het is een mix van flexwoningen, met verschillende grootte. Dit zijn onder andere:

  • grondgebonden en gelijkvloers
  • grondgebonden van 2 lagen
  • studio's en appartementen.
Hoe zien de woningen eruit?

De woningen worden duurzaam gebouwd en zijn van goede kwaliteit. In de buitenkant van de woningen willen we hout verwerken, passend bij de omgeving. We hebben een aantal beelden gedeeld, die een impressie geven van hoe de woningen eruit kunnen komen te zien. Deze beelden zijn op de pagina te zien.

Hoe lang komen de woningen er te staan?

De woningen worden voor een periode van minimaal 15 en maximaal 20 jaar geplaatst. Daarna kunnen ze eventueel verplaatst worden naar een andere locatie.

Hoe lang wonen mensen er gemiddeld?

De woningen zijn bedoeld als tijdelijke oplossing. Uiteindelijk zullen de bewoners doorstromen naar een permanente (huur)woning. Met Actium gaan we de afspraken over doorstroming verder uitwerken. 

Worden de woningen voorzien van stoffering?

Dit moet Actium nog verder uitwerken. Aangezien mensen er maar tijdelijk wonen, zijn ze van plan om bijvoorbeeld de wand- en vloerafwerking aan te brengen.

Krijgen de woningen een eigen tuin?

In het huidige plan krijgen de woningen geen eigen tuin. De (gemeenschappelijke) openbare ruimte is eigendom van ons en wij zullen deze ook onderhouden.

Wordt er ook gekeken naar de verkeersveiligheid in de omgeving?

Tijdens de bijeenkomst hebben we meerdere signalen ontvangen over de verkeersveiligheid. Zowel op het bedrijventerrein zelf als over de verkeersveiligheid op de toegangswegen naar het terrein toe. Deze signalen nemen we mee in de verdere uitwerking van de plannen. 

Waar komt ruimte voor parkeren?

De parkeerplaatsen staan ingetekend op de afbeelding bovenaan deze pagina. Deze worden op een aparte kavel aangelegd zodat het woongebied autoluw blijft. Indien nodig zijn er nog opties om deze parkeerplaatsen uit te breiden. 

Hoe zit het met geluidsoverlast van de brandweer?

Uit onderzoek is gebleken dat ons eerdere plan niet voldeed aan de geluidsnorm. De woningen waren te dicht op de geluidszone van de brandweer getekend. 

In ons nieuwe plan voldoen de woningen aan de geldende geluidsnormen. 

Wat gebeurt er met de kavels als de woningen weer worden weggehaald?   

Zodra de flexwoningen weg zijn, komen de woon-werkkavels weer in de verkoop.

Veelgestelde vragen meedenken en overige informatie

Veelgestelde vragen meedenken en overige informatie

Hoe ziet het traject er de komende maanden uit?

De afgelopen tijd hebben we de plannen verder uit gewerkt. Op 5 maart is het college akkoord gegaan met het projectplan. Dit betekent dat op het plan op 18 april aan de gemeenteraad wordt voorgelegd voor een definitief besluit. 

Ondertussen zijn we bezig met voorbereidingen ter realisatie van de flexwoningen. Zodat als er op 18 april een besluit is we ook zo snel mogelijk kunnen starten met het realiseren van de plannen.  

Kan ik nog meepraten over het project? Waar en hoe kan ik mijn mening geven?

Direct omwonenden en ondernemers die een bedrijf hebben op het terrein worden uitgenodigd. Dit is een uitnodiging om mee te denken over de inrichting van het terrein en de leefbaarheid in de buurt. Heeft u hier ideeën over? Dan kunt u mailen naar info@assen.nl.

Hoe kan ik op de hoogte blijven van de ontwikkelingen?

Direct omwonenden en ondernemers die een bedrijf hebben op het terrein houden we regelmatig op de hoogte van de ontwikkelingen per brief.  

U kunt zich ook inschrijven voor de nieuwsbrief, zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn zullen we dat ook in de nieuwsbrief vermelden.