Hendrik van Boeijenlaan
Ontwerp
Er is, na overleg met bewoners uit de buurt, een nieuw ontwerp voor de Hendrik van Boeijenlaan gemaakt. Op de onderstaande afbeelding zie je het ontwerp. Daaronder leggen we de belangrijkste wijzigingen uit.
Op de afbeelding staat een kaart met het nieuwe ontwerp van de Hendrik van Boeijenlaan.
Belangrijkste wijzigingen
Vrijliggend fiets- en voetpad
Uit gesprekken met bewoners uit de wijk is duidelijk naar voren gekomen dat de huidige situatie als onveilig wordt ervaren voor fietsers en wandelaars. Er is grote behoefte aan een vrijliggend fiets- en voetpad. Hoewel dit om financiële redenen niet was opgenomen in het eerste ontwerp, hebben we besloten hier nog eens naar te kijken.
In het aangepaste ontwerp is een nieuw fiets- en voetpad van 3,5 meter breed ingetekend. Het fietspad is bedoeld voor fietsers, voetgangers en mensen in een rolstoel. Het is een lichtgrijs betonpad, dat goed past in de omgeving en in het donker beter zichtbaar is. Het is een niet-verplicht fietspad. Fietsers mogen dus kiezen of zij gebruik maken van de rijbaan of het fietspad.
Verkeersplateaus
Op zes locaties in de weg brengen we verkeersplateaus aan om de snelheid van autoverkeer te verminderen. De plateaus worden met klinkers aangelegd. Er komen drie plateaus ten noorden van de brug en drie ten zuiden van de brug.
Bruggen
De bestaande brug heeft onderhoud nodig. Naast de bestaande brug komt een nieuwe brug voor fietsers, voetgangers en mensen in een rolstoel. Ten zuiden van de brug worden fietsers bij de Middenweg naar de rijbaan geleid en voetgangers en mensen in een rolstoel naar de bestaande paden.
Bomen en groen
Voor het nieuwe fiets- en voetpad en de nieuwe brug moeten een paar bomen worden gekapt. Ter hoogte van het bosje bij de eigen weg van Vanboeijen (Bas Mol Laantje) leggen we, om de bomen zoveel mogelijk te behouden, het fietspad dicht tegen de rijbaan aan. Voor de bomen die worden gekapt, planten we nieuwe bomen terug binnen het projectgebied.
Verbeterde verlichting
De bestaande lichtmasten worden vervangen. Er komt nieuwe verlichting langs de rijbaan en het fiets- en voetpad. Deze verlichting draagt bij aan de verkeersveiligheid, is vleermuisvriendelijk en daarom amberkleurig.
Verkeersborden
De verkeersborden worden vervangen. Nieuwe verkeersborden worden op duidelijkere locaties geplaatst.
Planning
Aanpassen ontwerp
Na de informatiebijeenkomst willen we ontwerp uitwerken tot een definitief ontwerp. Vervolgens moet het college het ontwerp goedkeuren en besluiten of zij extra geld willen aanvragen bij de gemeenteraad om de werkzaamheden uit te kunnen voeren. Naar verwachting bespreekt de gemeenteraad dit in de vergadering van 28 november 2024.
Start werkzaamheden
Na het besluit van de gemeenteraad wordt het ontwerp technisch verder uitgewerkt en gaan we op zoek naar een aannemer om de werkzaamheden uit te voeren. We streven er naar om in het derde kwartaal van 2025 te starten met de werkzaamheden. De exacte duur van de werkzaamheden is nog niet duidelijk.
Vragen en contact
Voor vragen kunt u contact opnemen met projectleider Tineke Gijlers via info@assen.nl of via ons algemene telefoonnummer: 14 0592.
Veel gestelde vragen
Ontwerp
Waarom komt er geen vrij liggend fietspad en een voetpad?
De beschikbare ruimte is niet breed genoeg voor beide paden. Je hebt ongeveer 5,5 meter nodig, wat breder is dan de rijbaan van 4,8 meter. Ook past dit niet goed in het landschap en zouden er meer bomen moeten verdwijnen. Daarom is besloten om een gecombineerd fiets- en voetpad aan te leggen.
Staat het plan al helemaal vast of is er nog inspraak mogelijk?
U kunt uw feedback geven op het reactieformulier. Deze wordt besproken in de projectgroep en met het bestuur.
In april werd een ontwerp van de Hendrik van Boeijenlaan gepresenteerd zonder vrij liggend fiets/voetpad. Waarom is het ontwerp nu aangepast?
Een vrijliggend fiets- en voetpad kost erg veel geld en is niet nodig door de hoeveelheid verkeer. Er was ook geen budget voor. Daarom is gekozen voor een andere oplossing zonder dit pad. De bestuurders hebben geluisterd naar de reacties van de bewoners en hebben een nieuw ontwerp gemaakt met een vrijliggend fiets- en voetpad. De gemeenteraad neemt uiteindelijk de beslissing.
Waarom is er gekozen voor (lichtgrijs) beton in plaats van rood asfalt?
Het nieuwe pad wordt een gecombineerd pad. Rood asfalt wordt alleen voor fietspaden gebruikt. Dit ontwerp met beton past beter in de natuurlijke omgeving. Beton is beter voor de bomen en makkelijker in onderhoud.
Wordt het pad goed verlicht?
Er wordt een verlichtingsplan gemaakt. Er komt verlichting op de rijbaan en bij het gecombineerde fiets- en voetpad. De verlichting zorgt voor veiligheid en moet goed passen in het landschap. Ook moet het vriendelijk zijn voor vleermuizen. Daarom wordt er amberkleurige verlichting gebruikt.
Is er rekening gehouden met wandel- en fietsrondjes van bewoners van Diepstroeten en Vanboeijen?
Ja, met het nieuwe pad hoeven de bewoners van Vanboeijen niet meer over de rijbaan van de Hendrik van Boeijenlaan te lopen of fietsen. Wandelaars kunnen nu een volledig vrijliggend rondje maken. Fietsers kunnen bij de kruising met de BBL-weg via het plateau weer de rijbaan op en rechtsaf naar de BBL, waar ze ook op de rijbaan kunnen fietsen.
Hoe worden de kruisingen zo veilig mogelijk gemaakt?
De kruisingen worden voorzien van speciale markeringen.
Hoe breed wordt de bocht voor Van Boeijen?
De bocht wordt één meter breder dan nu. Dat is ongeveer de helft van de breedte van een auto. Als we de bocht nog breder maken, gaan auto’s sneller rijden, en dat willen voorkomen. Door het weghalen van de bloembakken rijden bestuurders automatisch meer rechts. Ook is de boom in de hoek gesnoeid, zodat het zicht beter is.
Komen er spiegels in de bocht?
Er komen geen spiegels. Die geven een vals gevoel van veiligheid en zijn gevoelig voor vandalisme. Bestuurders letten dan te veel op de spiegel in plaats van op het verkeer. Ook moet een spiegel precies goed hangen, anders zie je het tegemoetkomende verkeer niet goed. Slecht weer of vuil op de spiegel maakt het zicht bovendien nog slechter.
Hoe gaan jullie om met de veiligheid van fietsers die de weer rijbaan op komen?
Op de plekken waar fietsers weer op de rijbaan komen, maken we een gelijkwaardige kruising. Dat betekent dat verkeer van rechts voorrang heeft. Om dit duidelijk te maken en de snelheid van auto's te verlagen, leggen we op die plek een verhoging aan.
In het nieuwe ontwerp staan geen bloembakken meer getekend. Hoe zorgen jullie ervoor dat auto's niet te snel rijden?
Vlakbij de kruising bij het Bas Mol Laantje komt een verhoging. De weg wordt daar ook smaller. Hierdoor gaan auto's langzamer rijden. Niet alleen hier, maar in het hele ontwerp komen verhogingen in de weg. Daarom zijn bloembakken niet meer nodig.
Wordt er wegmarkering aangebracht?
Er komt bewust géén wegmarkering. Hierdoor moeten weggebruikers beter op elkaar letten en de ruimte samen gebruiken. Dit past goed bij de mensen die hier gebruik van maken. Over een groot deel van de weg is er goed zicht, zodat je tijdig ziet wat er voor je gebeurt.
Wordt er een voorrangsbord bij de autobrug geplaatst?
Dat zou kunnen, maar is niet direct nodig. Ook hier geldt: weggebruikers moeten rekening houden met elkaar. Als je borden plaatst, gaan mensen vaak juist sneller rijden, en dat willen we voorkomen.
Worden er maatregelen genomen zodat het verkeer minder last heeft van laden en lossen?
We zijn in gesprek met Vanboeijen om de parkeerplaatsen aan te passen. Het idee is om daar een speciale laad- en losplek te maken. Zo willen we voorkomen dat voertuigen dubbel parkeren of te dicht bij de oversteekplaats staan, zoals nu soms gebeurt.
Planning en procedure
Wanneer worden de werkzaamheden uitgevoerd?
Er wordt extra geld aangevraagd bij de gemeenteraad. We hopen dat de raad op 28 november een beslissing neemt. Als de raad eind november akkoord gaat, kunnen we beginnen met de technische uitwerking en de aanbesteding van het plan. We verwachten dat de werkzaamheden in het najaar van 2025 kunnen starten.
Uitvoering
Welke hinder kan ik hiervan verwachten?
Dat is nog niet bekend. Wanneer we een aannemer hebben gekozen, kijken we in welke volgorde en fases het werk wordt gedaan. Ook bekijken we hoe de bereikbaarheid wordt geregeld.
Hoelang zullen de werkzaamheden duren?
We verwachten dat de werkzaamheden ongeveer 6 maanden duren.
Hoe kom ik in contact met de gemeente over de werkzaamheden?
U kunt contact met ons opnemen door een e-mail te sturen naar info@assen.nl of telefonisch via 14 0592.
Hoe worden wij als bewoners geïnformeerd over de uitvoering?
Voor de start van de uitvoering wordt weer een informatieavond georganiseerd waarin de aannemer samen met de gemeente de plannen voor de uitvoering uitlegt.