Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Jongerencentrum

Samen met jongeren uit Assen hebben we afgelopen half jaar de wensen en locaties voor een Asser jongerencentrum onderzocht. Een plek voor én door jongeren van 12 tot 27 jaar. Op 3 april worden de uitkomsten van het onderzoek aan de gemeenteraad gepresenteerd. Op 17 april beslist de gemeenteraad over de uiteindelijke locatie en het vervolg.

Iedereen welkom

Het Asser jongerencentrum moet een toegankelijke en sociaal veilige omgeving worden voor alle jongeren in en uit regio Assen. In de gemeente wonen 13.261 jongeren in de leeftijd van 12-27 jaar. Het is belangrijk om een inclusieve plek te creëren waar iedereen zich welkom voelt, ongeacht achtergrond of beperking.

Onderzoek onder ruim 1.000 jongeren

Om zoveel mogelijk wensen van jongeren op te halen, zijn er gesprekken gevoerd met meer dan 1.000 jongeren. Hierbij waren scholen en jongerenorganisaties betrokken. Daarnaast zijn er gesprekken op straat gevoerd in verschillende wijken. Ook zijn er enquêtes uitgezet bij onder andere JOIN US, culturele organisaties en jongerenwerkinitiatieven. Vervolgens zijn er sessies en locatiebezoeken met geïnteresseerde jongeren geweest. 

Jongeren in Assen willen vooruit

Jongeren willen een plek waar ze andere jongeren kunnen ontmoeten. Ook is het belangrijk dat er ruimte is om hun interesses en talenten op muzikaal, creatief en technisch gebied verder te ontwikkelen. Je kan hierbij denken aan spelletjes- en filmavonden, ruimte voor muziek, sport, samen koken en workshops. Het gaat om een plek waar zij behalve gezelligheid met elkaar, vooral ook kunnen uitzoeken wie ze zijn, zich thuis kunnen voelen en hun talenten kunnen ontplooien onder professionele begeleiding.

Elkaar ontmoeten

Jongeren in Assen willen een plek om leeftijdsgenoten te ontmoeten. 80% geeft aan hier samen te komen met vrienden, 64% om nieuwe mensen te ontmoeten. Het jongerencentrum moet een centrale plek worden zonder verplichte activiteiten.

Talenten ontwikkelen

Jongeren willen hun talenten ontwikkelen via creatieve, sportieve, culturele en maatschappelijke activiteiten. Er is ook behoefte aan een plek voor huiswerk en ondersteuning.

Evenementen voor jongeren

Jongeren missen uitgaansgelegenheden. Het jongerencentrum kan evenementen organiseren zoals bandoptredens en dansavonden. Jongeren kunnen actief deelnemen in de organisatie als in de uitvoering. Dit biedt hen de kans om hun kwaliteiten aan een breed publiek te tonen.

In het jongerencentrum zal geen alcohol worden geschonken. Dit sluit aan bij het landelijke beleid om alcoholgebruik onder jongeren te beperken.

Workshops, coaching en voorlichting

Het jongerencentrum is ook een geschikte plek voor workshops, trainingen, coaching en voorlichting over thema's zoals gezondheid, veiligheid en persoonlijke ontwikkeling. Jongeren zijn ook geïnteresseerd in groepsgesprekken en debatten.

Professionele begeleiding

Deskundige begeleiding en mentorschap moeten de jongeren de ondersteuning bieden die ze nodig hebben. Begeleiders helpen bij het organiseren van activiteiten en het beheer van het jongerencentrum. Verantwoordelijke jongeren worden betrokken bij de organisatie en toezicht, wat bijdraagt aan verantwoordelijkheid en veiligheid.

Locatieonderzoek

Samen met jongeren en jongeren-/culturele organisaties zijn er verschillende locaties bezocht. Het voormalige ING-kantoor (Jan Fabriciusstraat 4) is als meest geschikt naar voren gekomen. Deze keuze is gemaakt op basis van de opdracht van de gemeenteraad, het plan van eisen en de inbreng van de jongeren.  Het voormalige ING-kantoorgebouw staat op dit moment leeg en wordt niet gebruikt. Komende weken wordt deze keuze in de gemeenteraad besproken en neemt de raad hierover een beslissing. 

U vindt de stukken van het onderzoek naar een jongerencentrum op de website van de gemeenteraadexterne-link-icoon.

Vervolg

De gemeenteraad besluit uiteindelijk of het voormalige ING-kantoor geschikt is als locatie voor het Asser jongerencentrum. De raad vergadert hier twee keer over:

  • Op donderdag 3 april wordt het plan van aanpak en de locatiekeuze aan de gemeenteraad gepresenteerd.
  • Op donderdag 17 april neemt de gemeenteraad een besluit over de locatie.

Meer informatie over de raadsvergaderingen vindt u op de website van de gemeenteraadexterne-link-icoon.

Na het besluit van de gemeenteraad over de locatie, gaan we in gesprek met direct omwonenden en ondernemers in de omgeving. Welke vragen en wensen spelen er bij hen? Waar moet de gemeente in de uitvoering rekening mee houden? Hoe zorgen we voor een goede samenwerking? Daarnaast geven we informatie over het proces.