Netcongestie
Wat is er aan de hand?
We gebruiken in Nederland steeds meer stroom. We rijden bijvoorbeeld elektrisch, hebben zonnepanelen op ons dak en koken of verwarmen onze woning elektrisch in plaats van met aardgas. Aan de ene kant is dat goed, omdat we hiermee minder fossiele brandstoffen gebruiken. Dat is beter voor het klimaat. Maar tegelijkertijd is die toename van het elektriciteitsgebruik zo snel gegaan, dat het elektriciteitsnet de hoeveelheid stroom niet meer kan transporteren. Het stroomnet raakt vol. Ook in Assen speelt dit.
Door de netcongestie is er niet genoeg capaciteit om via het stroomnet te voldoen aan alle vraag van inwoners en bedrijven. Om te voorkomen dat het stroomnet overbelast raakt en gaat uitvallen, zorgen de netbeheerders daarom nu dat er niet meer stroom wordt getransporteerd dan het netwerk aankan. Op een zonnige dag kan het voorkomen dat er in een buurt zoveel opgewekt wordt dat het transformatorhuisje de stroom niet kan verwerken. Hierdoor loopt de spanning op het elektriciteitsnet op en schakelt de beveiliging de zonnepanelen uit.
Op dit moment krijgt iedereen die is aangesloten nog de stroom die ze al kregen. Maar er is geen ruimte meer voor grote aansluitingen. Die zouden er namelijk voor kunnen zorgen dat er niet voor iedereen tegelijk stroom is. Dat maakt het plannen voor bijvoorbeeld een school of nieuw bedrijf moeilijk, omdat die ook stroom nodig hebben.
Netbeheerders TenneT en Enexis werken hard om te zorgen dat er geen storingen ontstaan en er genoeg stroom beschikbaar blijft voor woningen. Zij zijn druk bezig om het elektriciteitsnet uit te breiden door bestaande hoogspannings- en elektriciteitsstations uit te breiden en dikkere kabels te leggen. Dit is een enorme klus en duurt jaren. Daarom moeten we allemaal slimmer met elektriciteit omgaan.
Wat betekent voor u?
Door netcongestie kunnen nieuwe woonwijken, bedrijventerreinen en zonnevelden niet meteen op het elektriciteitsnetwerk worden aangesloten. Ook particulieren kunnen hier mee te maken krijgen. Op de capaciteitskaart van Netbeheer Nederland wordt met kleur aangegeven waar in Nederland congestie is of dreigt.
Er is op dit moment genoeg stroom voor alle bestaande woningen en andere kleinverbruikers in Assen. Ook kunt u nog steeds uw huis verduurzamen. In bijna alle gevallen kunt u nog overstappen op een (hybride) warmtepomp, elektrisch koken of zonnepanelen plaatsen en zonne-energie terugleveren.
Maar als we nu niets doen, kan het binnenkort zo zijn dat lampen in huis gaan knipperen, u geen of beperkt stroom kunt terugleveren, of in het ergste geval de stroom in straten of buurten uitvalt. Of en wanneer dat gebeurt, weten we nog niet. Om dit te voorkomen kunnen stroomleveranciers, gemeente, bedrijven en u zelf iets bijdragen.
Wat kunt u zelf doen?
- Energie besparen is altijd een goed idee. Kijk op de website van het Drents Energieloket voor tips en ideeën. Alle stroom die u bespaart, hoeft niet te worden opgewekt (goed voor het milieu), getransporteerd over het net (goed tegen de netcongestie) en hoeft u niet te betalen (goed voor uw portemonnee).
- Verbruik zo min mogelijk stroom in de piekuren, tussen 7.00 en 9.00 uur ’s ochtends en tussen 16.00 en 21.00 uur ‘s avonds. Zet bijvoorbeeld uw wasmachine of vaatwasser rond lunchtijd aan. Dit kan ook met een timer als u niet thuis bent.
- Heeft u zonnepanelen? Probeer dan de stroom die u opwekt zoveel mogelijk meteen te gebruiken. Draai bijvoorbeeld de was overdag en liefst op een zonnig moment.
- Heeft u een elektrische auto? Laad deze dan op buiten de piekuren. Of als het zonnig weer is en zonnepanelen in de wijk veel stroom opwekken.
- Denkt u erover om een warmtepomp aan te schaffen? Weet dan dat elke warmtepomp de druk op het stroomnet verhoogt. Een hybride warmtepomp belast het stroomnet wel minder dan een volledig elektrische warmtepomp.
Vanuit de gemeente stimuleren we inwoners met adviezen, subsidies en leningen om de eigen woning te verduurzamen, zodat die woning minder energie verbruikt.