Openluchtzwembad
Raadvergadering
Op dinsdag 10 september besprak de gemeenteraad de zwemmogelijkheden tijdens een consulterende vergadering. Het doel van de vergadering was om het college richting te geven in het verdere onderzoek naar een zwemmogelijkheid. De uitkomsten van het inwonersonderzoek én het onderzoek naar de verschillende zwemmogelijkheden (scenariostudie) waren al eerder, op 25 juni, aan de raad gepresenteerd. Op basis hiervan gingen de verschillende partijen (fracties) met elkaar in gesprek over de verschillende zwemmogelijkheden in Assen.
De meningen verschilden sterk, met een meerderheid voor een openluchtzwembad, maar verdeeld over de variant. De avond eindigde zonder duidelijke voorkeur. Het college bepaalt nu de richting.
U leest het verslag van deze raadsvergadering terug in de Part app. Wilt u de raadsvergadering terugkijken? Dat kan op de website van de gemeenteraad.
Presentatie inwonersonderzoek en zwemmogelijkheden
De uitkomsten van het inwonersonderzoek én het onderzoek naar de verschillende zwemmogelijkheden (scenariostudie) zijn aan de raad gepresenteerd. In de presentaties staan de wensen en behoeften van inwoners, de haalbaarheid en impact van de zwemmogelijkheden centraal. Wilt u de raadsvergadering terugkijken? Dat kan op de website van de gemeenteraad.
Onderzoek naar verschillende zwemmogelijkheden
In het inwonersonderzoek kon u aangegeven wat u belangrijk vindt. Veel inwoners hebben meegedacht, hier zijn wij erg blij mee. Uw bijdrage is in het onderzoek naar de verschillende zwemmogelijkheden verwerkt. Het college legt met deze informatie een voorstel voor aan de raad. De raad maakt uiteindelijk een keuze uit één van de volgende mogelijkheden:
- Een basis openluchtzwembad: een peuterbad, halfdiep recreatiebad en wedstrijdbad
- Een uitgebreider openluchtzwembad met meer attracties zoals een glijbaan en beachvolleybalveld
- Een verbetering van de Baggelhuizerplas met bijvoorbeeld speelplekken, picknickplaatsen en sportmogelijkheden
De uitkomst kan ook zijn dat er geen openluchtzwembad komt en geen verbetering van de Baggelhuizerplas.
Uitslag stemronde inwonersonderzoek
Van 9 april tot en met 10 mei 2024 kon u doorgeven wat u, als inwoner, belangrijk vindt in dit onderzoek. Eerst door antwoord te geven op deze open vraag. De gegeven antwoorden zijn door inwoners en medewerkers van gemeente Assen gesorteerd in verschillende onderwerpen.
Vervolgens kon u stemmen op de onderwerpen die u het belangrijkste vindt. Een betaalbare toegangsprijs voor Assenaren kwam met 21,4% van de stemmen als belangrijkste onderwerp uit de bus. Gevolgd door:
- Extra voorzieningen (14,7%)
- Betaalbaar voor de gemeente (13,8%)
- Zwemplek die voor iedereen iets te bieden heeft (13,4%)
- Assen als provinciestad aantrekkelijker (11,3%)
- Duurzaam en milieuvriendelijk (10,0%)
- Goede bereikbaarheid voor iedereen (8,7%)
- Zwemplek gaat niet ten koste van bestaande zwemvoorzieningen (6,7%)
In de Parta app kunt u alle gegeven antwoorden doorlezen, een verslag inzien van de sorteersessie en de uitkomst van de stemronde bekijken.
Blijf op de hoogte
Via deze pagina en in de Parta app houden wij u op de hoogte van het onderzoek.
Veelgestelde vragen
Hoe ziet de tijdlijn van het onderzoek eruit?
Tijdlijn:
- 9 t/m 21 april: Peiling 1 onder inwoners 'Wat vindt u belangrijk in het onderzoek naar een openluchtzwembad in Assen?
- 22 april: Sorteersessie samen met inwoners
- 29 april t/m 10 mei: Peiling 2 onder inwoners 'Stem op wat u het meest belangrijk vindt'
- 25 juni: presentatie van de uitkomsten van het inwonersonderzoek en het onderzoek naar verschillende zwemmogelijkheden (scenariostudie) aan de raad.
- 10 september: consulterende raadsvergadering waarin de gemeenteraad de zwemmogelijkheden besprak met als doel het college richting te geven in het verdere onderzoek.
Vervolgstappen:
- Collegebesluit
- Raadsbesluit
Hoe werkt de Parta app?
Het is niet meer mogelijk om uw antwoord in te sturen of om te stemmen. U kunt het onderzoek wel volgen via de Parta-app:
1. Download de app via Google Play of de App Store. Liever geen app installeren? Dan kunt u via de webversie inloggen.
2. Maak aan door een account aan te maken.
3. Zoek op ‘Assen’ en klik op ‘Duik mee in de toekomst van Assen!’
4. Bekijk de ‘gesloten stappen’ en houd de ‘Stappen voor later’ in de gaten.
Hoe gaat de Parta app om met mijn persoonsgegevens?
Parta neemt uw privacy serieus. Via de website van Doe mee met Parta leest u meer over het privacybeleid van de app.
Waarom heb ik een brief over dit onderwerp gekregen?
Een deel van de inwoners van Assen heeft een brief over dit onderwerp ontvangen op basis van een steekproef. Alle inwoners van de gemeente Assen konden hun mening doorgeven in de Parta app tot en met 10 mei 2024.
Heeft Assen vroeger een openluchtzwembad gehad?
Van 1950 tot in de jaren tachtig was er een openluchtzwembad in Assen: De Wilg. In 1992 werd het buitenbad op sportpark Stadsbroek gesloopt. Het verouderde bad moest wijken voor zwem- en ijsparadijs De Smelt, tegenwoordig De Bonte Wever. Is het haalbaar om opnieuw een openluchtzwembad in Assen te openen?