Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Rekenkamer

De Rekenkamer voert onderzoek uit naar de doelmatigheid, doeltreffendheid en rechtmatigheid van het beleid dat door het gemeentebestuur wordt gevoerd. Dit is haar wettelijke taak.

Missie en taak rekenkamer

  • Doeltreffendheid: Heeft de gemeente haar beleidsdoelen bereikt? Heeft het beleid het gewenste effect gehad?
  • Doelmatigheid: Heeft de gemeente het geld goed besteed? Kan dezelfde taak met minder geld worden uitgevoerd?
  • Rechtmatigheid: Heeft de gemeente zich aan de regels en besluiten gehouden?

Proces van een Rekenkameronderzoek

De Rekenkamer wil bijdragen aan het verbeteren van het lokale bestuur en de verantwoording hierover versterken. De uitvoering van een onderzoek door de Rekenkamer bestaat uit vijf stappen:

  1. Selectie van onderwerpen: De Rekenkamer verzamelt mogelijke onderwerpen via suggesties van inwoners en van de gemeenteraad. Deze worden op een groslijst geplaatst, waaruit de Rekenkamer onderwerpen selecteert voor het komende jaar.
  2. Voorbereiding van het onderzoek: Het onderwerp wordt concreet gemaakt in onderzoeksvragen en normen voor beoordeling. Afspraken worden gemaakt met betrokkenen over het verloop en de benodigde informatie.
  3. Uitvoering van het onderzoek: Op basis van de onderzoeksopzet en de afspraken die gemaakt zijn, verzamelen de onderzoekers gegevens. Dit doen zij bijvoorbeeld via dossieronderzoek, interviews en enquêtes. Met deze informatie wordt een concept-rapport van bevindingen en conclusies opgesteld.
  4. Hoor en wederhoor: Deelnemers aan het onderzoek ontvangen verslagen van gesprekken en kunnen commentaar geven op feitelijke onjuistheden. Dit wordt verwerkt in het concept-rapport van bevindingen. Vervolgens wordt het concept-rapport van bevindingen door de Rekenkamer voorgelegd aan de medewerkers die deelnamen aan het onderzoek met het verzoek om deze te controleren op feitelijke onjuistheden. Na afloop hiervan verwerkt  de Rekenkamer het eventuele commentaar en voegt daaraan haar conclusies en aanbevelingen toe in een definitief onderzoeksrapport. Dan krijgt het college vervolgens de kans om hierop te reageren. 
  5. Publicatie en nazorg: Het eindrapport wordt naar de gemeenteraad en het college gestuurd. De reactie van het college op het rapport wordt ook meegestuurd aan de gemeenteraad. De aanbevelingen worden al dan niet overgenomen door de gemeenteraad, en het rapport wordt openbaar gemaakt.