Rupsen en luizen in bomen
Luizen en plak uit bomen
Een aantal boomsoorten, waar onder esdoorns, eiken en linden, trekken bladluizen aan. Bladluizen hebben de eigenschap dat ze honingdauw produceren en afscheiden. Tijdens langdurige droogte en een warm voorjaar is de groei van bladluizen enorm. Als er luizen in onze bomen zitten, kan dit erg vervelend zijn. Toch is dit niet schadelijk en is de plakkerige substantie gemakkelijk te verwijderen. Daarom bestrijden we luizen meestal niet. De meeste plak wordt bij een regenbui weer weggespoeld.
Rupsen eten bomen kaal
De bomen (vooral eiken) kunnen in mei en juni worden kaal gegeten door verschillende soorten rupsen. Het gaat om rupsen van nachtvlinders. Jaarlijks komt er wel een rupsenplaag voor.
Kleine groene en bruine rupsjes bungelen aan lange draadjes uit bomen. De rupsen zijn niet schadelijk voor de mens en voor de boom. Het gaat hierbij nooit om de eikenprocessierups, maar om rupsjes van o.a. de groene eikenbladroller en kleine wintervlinder. De eikenprocessierups laat zich niet via draadjes op mens en dier vallen. Daarnaast leeft een eikenprocessierups nooit alleen, maar altijd in een groep.