Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen
Logo van Gemeente Assen dat doorverwijst naar de homepage van Gemeente Assen

Zelf vergroenen

Wilt u zelf aan de slag om uw directe omgeving groener te maken? Bijvoorbeeld in uw tuin of op uw balkon? Of wilt u samen met de buren meer planten en bloemen in de buurt? Er zijn verschillende mogelijkheden om dit te realiseren. En partijen in Assen waar u terecht kunt.

Duurzaamheidscentrum Assen

Voor een overzicht van wat u zelf kunt doen om de natuur een handje te helpen, kunt u een kijkje nemen op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon. In het Duurzaamheidscentrum Assen werken we samen met Het Drentse Landschap aan een duurzamere samenleving. Op de website vindt u meer informatie over hoe u stap voor stap aan de slag kunt voor een groenere tuin, balkon of buurt. 

Denk bijvoorbeeld aan het beplanten van een boomspiegel in uw straatexterne-link-icoonhet planten van een boomexterne-link-icoon, of het aanleggen van een geveltuinexterne-link-icoon. Voor het aanleggen van een geveltuin moet u zich aan een paar voorwaarden houden. Deze voorwaarden leest u verderop op deze pagina. 

Liever een stappenplan op papier? Kom gerust langs in het Duurzaamheidscentrum Assen aan Bosrand 2. 

Mijn Buurt Assen

Wilt u samen met uw buren aan de slag voor een groenere buurt? Of heeft u een groen idee voor uw straat? Neem dan contact op met Mijn Buurt Assenexterne-link-icoon. De wijkcoördinator van uw wijk kijkt samen met u of het idee haalbaar is. En brengt u in contact met de juiste partijen om het idee uit te kunnen voeren. Samen met uw buurt. Uiteraard met de hulp van Mijn Buurt Assen. 

Op de website van Mijn Buurt Assen vindt u inspirerende verhalen over wat er mogelijk is. Lees bijvoorbeeld het verhaal over de boomgaard in Peeloexterne-link-icoon

Subsidies en groene fondsen

Landelijk en regionaal zijn er verschillende fondsen en subsidies die bewoners- en vrijwilligersgroepen kunnen aanvragen. Heeft u een groen idee en wilt u weten of daar een fonds of subsidie voor mogelijk is? Kijk op de pagina groene fondsen en subsidie

Mogelijkheden

Wilt u aan de slag, maar weet u niet goed wat u kunt doen? Hieronder leest u enkele voorbeelden, met de voorwaarden waaraan deze moeten voldoen.

Geveltuinen

Wanneer u met uw voorgevel direct aan de straat zit, is er misschien ruimte voor een geveltuintje. Hoe u een geveltuin maakt leest u op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon. Hier vindt u ook een voorbeeld van hoe een geveltuin eruit ziet.

Voorwaarden 

Om een geveltuin aan te mogen leggen, moet u zich aan een paar voorwaarden houden:

  • de vrije doorgang voor voetgangers moet minimaal 1,20 meter (=4 stoeptegels breed) blijven
  • de geveltuin mag maximaal 1 ½ stoeptegel (45 cm) breed zijn, en niet langer dan de breedte van uw gevel
  • kabels en leidingen mogen niet beschadigd raken
  • het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding van de geveltuin te plaatsen
  • het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen
  • openbare verlichting en straatnaambordjes moeten zichtbaar blijven
  • de beplanting mag niet over de stoep gaan hangen
  • plant geen grote struiken of bomen
  • u doet zelf het onderhoud van het geveltuintje
  • u mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken
  • de huiseigenaar moet akkoord zijn met de aanleg

Let op: de grond blijft eigendom van ons. Wij houden het recht om de geveltuin op te ruimen in geval van overlast of verwaarlozing. Als u gaat verhuizen moet de geveltuin worden opgeruimd en de stoep hersteld. Dit hoeft niet wanneer de nieuwe bewoners de geveltuin willen overnemen.

Adoptiegroen

In Assen bestaat de mogelijkheid om stukken buurtgroen te adopteren. Hierop kunt u bijvoorbeeld fruitbomen planten. Of andere planten en struiken die meer onderhoud vragen. Het is ook een leuke manier om straat- en buurtgenoten te ontmoeten en samen te zorgen voor een levendige en fijne buurt.

De belangrijkste voorwaarden bij adoptie van buurtgroen zijn:

  • Adoptie kan alleen voor stukken buurtgroen
  • Het plantsoen moet groen én openbaar blijven. Het kan dus niet bij de privé-tuin worden aangetrokken of gebruikt worden om te parkeren.
  • Een eventuele nieuwe groene inrichting kan in overleg worden gerealiseerd. Bestaande bomen blijven behouden.
  • Een aanvraag moet door tenminste drie bewoners samen worden gedaan. Daarbij zijn de bewoners zelf verantwoordelijk voor overleg met de straat/buurt over hun initiatief.
  • De overeenkomst wordt vastgelegd in een eenvoudig contract.

Wilt u een stukje buurtgroen adopteren of een buurtmoestuin aanleggen? Neem dan contact op met Mijn Buurt Assen via info@mijnbuurtassen.nl,  of vul het aanmeldformulier in op hun websiteexterne-link-icoon

Boomspiegel

Als u graag meer natuur en bloemen in de straat wilt, dan mag u ook zelf plantjes en bloemen in de boomspiegel planten. Boomspiegels zijn de ruimte om de voet van een boom. Hiervoor hoeft u geen toestemming te vragen. Wel moet u zelf voor het onderhoud zorgen. 

Op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon leest u hoe u hiermee aan de slag kunt gaan. Hiervoor gelden wel enkele voorwaarden.

  • het is niet toegestaan om hekjes of muurtjes als afscheiding om de boomspiegel te plaatsen.
  • het is niet toegestaan reclame-uitingen aan te brengen.
  • plant geen grote struiken of bomen.
  • de bewoners doen zelf het onderhoud van de boomspiegel.
  • u mag geen chemische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
NK Tegelwippen

Van 21 maart tot en met 31 oktober 2025 gaan we in Assen weer samen de uitdaging aan om zoveel mogelijk tegels te vervangen door groen tijdens het NKTegelwippen. Door tegels te vervangen door groen blijft uw tuin koeler op warme dagen. Ook kan regenwater beter in de bodem zakken in een groene tuin. Meld uw tegels (of klinkers) die vervangen zijn door groen (of een vijver of waterdoorlatende verharding) aan via de website van het NK Tegelwippenexterne-link-icoon. U heeft alleen een foto van de situatie ‘voor’ en ‘na’ nodig en het aantal vervangen tegels. 

Tegel-inleverservice

U kunt de tegels of klinkers in eigen tuin hergebruiken. Bijvoorbeeld met een kruidenspiraal of stapelmuurtje. Kijk voor een uitleg op de website van het Duurzaamheidscentrum Assenexterne-link-icoon. Lukt het niet om de tegels opnieuw in eigen tuin te gebruiken? Dan kunt u de tegels gratis inleveren bij Bork Recycling Assen. Hiervoor kunt u ook een gratis bakfiets of aanhanger lenen bij het Milieupark. Kijk op de website van het Duurzaamheidscentrum voor de spelregels en het aanmelden voor de tegel-inleverserviceexterne-link-icoon

Tegeltaxi

Lukt het niet om de tegels of klinkers zelf weg te brengen? Dan kunt u de tegels aan huis laten ophalen door de tegeltaxi. Kijk op de website van het Duurzaamheidscentrum Assen voor de spelregels, planning en het aanmelden voor de tegeltaxiexterne-link-icoon.