Zero-emissiezone
Per 1 januari 2025 wordt de binnenstad van Assen een zero-emissiezone. Op deze manier verminderen we de CO2-uitstoot, wordt de binnenstad schoner en ontstaat er meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Nieuwe bestelbusjes en vrachtauto’s zijn vanaf dan alleen welkom in het voetgangersgebied als ze emissievrij zijn. Voor bestaande voertuigen geldt een overgangsregeling, zodat iedereen stapsgewijs de overstap kan maken. Op deze pagina leest u meer over de zero-emissiezone in Assen.
Mag uw bestel- of vrachtwagen in 2025 de zero-emissiezone nog in? Bekijk het aan de hand van uw kenteken.
Gratis persoonlijk adviesgesprek
Bent u ondernemer en wilt u advies over hoe u zich het beste kunt voorbereiden op de zero-emissiezone? Neem dan contact op met logistiek makelaar Tako de Jong. Hij is het eerste aanspreekpunt en adviseert over de mogelijkheden om over te stappen op elektrisch vervoer. Maar ook over laadpalen, subsidies, elektrische bakfietsen of het bundelen van bestellingen geeft hij advies. Naast het beantwoorden van uw vragen kan hij ook verschillende checks bij u uitvoeren om te controleren of elektrische voertuigen voor u een oplossingen zijn.
Wilt u een gratis adviesgesprek inplannen?
Dan kan via de knop hieronder.
Kaart van de zero emissie zone
De zero-emissiezone in Assen is gelijk aan het voetgangersgebied. Het gaat om de volgende straten: Kerkstraat, Markt, Weierspoort, Mercurius, Ceresplein, Oude Molenstraat, Oudestraat, Gedempte Singel en Mulderstraat. Bekijk het gebied op onderstaande kaart. Hier vindt u ook de laad- en losplaatsen die net buiten het gebied liggen.
Kaart zero-emissiezone inclusief laad- en losplekken
Overgangsregeling
Voor veel voertuigen geldt een overgangsregeling, zodat iedereen zich stap voor stap kan voorbereiden op de komst van de zero-emissie zone. Dit is landelijk geregeld. We zetten op een rijtje met welke voertuigen u de zone in kunt rijden. Op de website www.doehetzero.nl kunt u met uw kenteken checken tot wanneer u de zone nog in kunt.
Bestelbusjes
- Bestelbusjes (elektrisch of op waterstof): altijd welkom!
- Bestelbusjes met een dieselmotor en een emissieklasse 4: welkom tot 1 januari 2025
- Bestelbusjes met emissieklasse 5: welkom tot 1 januari 2027
- Bestelbusjes met emissieklasse 6: welkom tot 1 januari 2028
Vrachtauto's, bakwagens en trekkers
- Vrachtauto's, bakwagens en trekkers op elektriciteit of waterstof: altijd welkom!
- Vrachtauto's, bakwagens en trekkers met een lagere emissieklasse dan 6: welkom tot 1 juli 2026
- Vrachtauto's, bakwagens en trekkers met emissieklasse 6: welkom tot 1 januari 2030
Ontheffingen en vrijstellingen
Voor verschillende voertuigen komen er vrijstellingen. Bijvoorbeeld voor particuliere auto’s en bijzondere voertuigen. Dit is landelijk vastgesteld. Kijk voor een overzicht van ontheffingen en uitzonderingen op www.opwegnaarzes.nl/vrijstellingen.
Veelgestelde vragen Zero-emissiezone
Waarom een zero-emissiezone?
In Assen werken we aan een aantrekkelijke binnenstad. Er komt meer groen en meer ruimte voor voetgangers en fietsers. Eén van de maatregelen die we hiervoor nemen, is het terugdringen en verduurzamen van het vracht- en bestelverkeer in de binnenstad. In 2020 is daarom besloten om per 1 januari 2025 een zero emissie zone in te stellen in de binnenstad. Dit gebeurt in nog 30 andere steden in Nederland. Vorig jaar hebben we in Assen de eerste stap gezet door de venstertijden voor laden- en lossen aan te passen en hier met kentekencamera’s op te handhaven. Dit verloopt inmiddels goed. Vanaf 1 januari 2025 zetten we de volgende stap. Dan wordt het voetgangersgebied van Assen een zero-emissiezone.
Geldt de zero-emissiezone ook voor personenauto’s en motoren?
Nee, de regels gelden alleen voor bevoorradingsverkeer. Dus voor bestel- en vrachtauto’s.
Mogen voertuigen op biobrandstoffen de zero-emissiezone in?
Bij voertuigen op biobrandstoffen is sprake van uitstoot. Deze mogen dus niet in de zero-emissiezone komen.
Hoe zit het met het bevoorraden van een eigen zaak in een zero-emissiezone?
De regels zijn voor alle bedrijven gelijk. Als uw zaak in een zero-emissiezone ligt, dan geldt ook voor uw eigen bestelwagens dat deze vanaf 2025 emissievrij moeten zijn (of vanaf 2028 of 2030 als uw voertuigen onder de overgangsregeling vallen).
Hoe weet ik of mijn voertuig straks toegang heeft tot zero-emissiezone?
Nieuwe bestelbusjes en vrachtauto’s die na 1 januari 2025 op naam gezet worden, mogen alleen nog de zone in als zij emissievrij zijn. Voor oudere voertuigen geldt er nog een overgangsregeling. U kunt uw kenteken checken op www.doehetzero.nl/kentekencheck.
Zijn er subsidies beschikbaar?
Ja, er zijn landelijke subsidieregelingen om de overstap naar emissievrij te maken. Bij de aanschaf van een nieuwe elektrische bestelbus kunt u maximaal € 5.000 subsidie krijgen. Daarnaast zijn er nog een aantal belastingvoordelen waar u gebruik van kunt maken. Bekijk een overzicht van alle subsidieregelingen op www.doehetzero.nl/kosten-en-baten.
Ik kom maar 1 keer per maand/jaar in de zone, moet ik dan ook aan de toegangsregels voldoen?
De zero-emissiezone geldt voor iedereen, ook als u maar een paar keer per maand of jaar in de zone komt. Er komt wel een dagontheffing (max 12 keer per jaar) voor bestel- en vrachtauto’s. Wellicht kun u daar gebruikt van maken.
Kan ik al een ontheffing aanvragen?
Nee, op dit moment wordt er landelijk een systeem ingericht voor het aanvragen van ontheffingen. We verwachten dat deze in november 2025 klaar is.
Meer informatie
Meer informatie over zero-emissiezones vindt u op de website doehetzero.nl. Dit is een gezamenlijke website van alle gemeenten die in 2025 een zero-emissiezone in gaan voeren.